Кукерски игри и хамкане за Сирни Заговезни в Добрич

09:56, 22 фев 17 / Култура 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Възстановка на традиционни обреди и обичаи на Сирни Заговезни организират и тази година Община Добрич и Регионалният исторически музей. Тя ще се състои  на 26 февруари от 16.00 ч. в АЕМО „Стария Добрич“ пред Часовниковата кула, съобщават от общинската администрация.

Преди това от 15.30 часа по централната улица на Добрич /бул. „25 септември“/ ще запеят чановете на кукерите, ще бъдат изречени думи за берекет, за богат плод и благополучие. Багри, звуци и благослов ще се слеят в едно…         

В Добруджа денят се празнува тържествено. Извършват се редица обредни действия – кукерски игри, хамкане, хвърляне на стрели, прескачане на огън, сирнишко хоро. Сирни заговезни е едно от най-игривите и безгрижни народни празненства преди дългите и строги великденски пости.

В празника на 26 февруари ще участва Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Христо Христов и музикален ръководител Живко Желев и Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Христо Христов и пом.-ръководител Ирина Господинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама