Преструктурират три общински училища в Тервел

06:44, 05 мар 17 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Две общински училища в община Тервел – тези в селата Орляк и Коларци, ще бъдат предложени да бъдат преобразувани като обединени, а това в Нова Камена – в защитено. Това реши на последното си заседание Общинският съвет на Тервел.

Това е направено по предложение на зам.-кмета Дияна Илиева след анализ на ситуацията към настоящия момент, базирана на броя ученици в училищата през последните 4 години, което цели да  установи тенденция и да предложи алтернатива пред всяко от учебните заведения.

Тя посочва, че след оптимизацията на училищната мрежа през 2008 г., на територията на община Тервел работят 7 общински и 1 държавно училище.

ОУ „Васил Друмев“ с. Орляк е с най-голям брой ученици сред основните училища. Отчита се тенденцията на намаление  на учениците в сравнение с  предходните години. От 171 през 2014/2015, към 15.09.2016 г. броят на учениците е 125, разпределени в 8 паралелки, 3 от които маломерни. ОУ „Д-р Петър Берон“ в с. Коларци е средищно. То също е отдалечено от града. От 133 възпитаници през 2014/2015 г., към 15.09.2016 г. те са 95, в 5 маломерни и 6 слети паралелки. При разговори с родителите на децата, които ще завършат 7 клас през юни, при условие, че трябва да изпращат детето си толкова малко в училище в Тервел или Карапелит, то предпочитат и по-малките им братчета или сестрички да пътуват с тях и децата им да са заедно. Т.е. очаква се допълнителен отлив от броя ученици и в по-малките класове, посочва Илиева. Родителите предпочитат децата им да са в къщи, да са осигурени с топъл дом и храна и след като завършат Х клас без проблем да продължат в друго училище. ОУ „Отец Паисий“ с. Нова Камена е другото отдалечено от общинския център средищно училище - на 20 км. Специфичното като територия и разположение е, че по- голямата част от селищата, от които се извозват ученици към него граничат само със земеделска земя, без изградена инфраструктура за транспортни комуникации със селата от съседната община Дулово. Учениците от 124 през 2014/2015 г. през 2016/2017 са 120 в 5 паралелки (2 слети),  в целодневно обучение са обхванати всички. Пътуващите ученици са 114.

Анализът на актуалното състояние на мрежата на общинските училища в община Тервел извежда на преден план няколко проблема, възможността за решението на които са основни мотиви за необходимостта от преобразуването на основни училища в обединени. Според Дияна Илиева, п реобразуване ще осигури равен достъп до образование на всички подрастващи - от 7 до навършени 16 години- задължение на Община Тервел.

Обединените училища предлагат възможност за придобиване на средно образование  и придобиване на квалификация по част от професия за деца от различните етноси, които живеят в населените места извън общинския център Тервел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама