Офорти на Рембранд показва библиотеката в Добрич

07:40, 14 мар 17 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложба "Офортите на Рембранд" гостува от днес до 24 март в регионална библиотека „Дора Габе” в Добрич. Тя е предоставена от Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив.

Офортите на един от най-великите художници в историята на европейското изкуство са  от фонда на Пловдивската библиотека, в тритомник от 351 офорта на Рембранд. Съставител и автор на монографията за художника в това изключително ценно издание е забележителният познавач и специалист върху творчеството на Рембранд Огюст Александър Шарл Блан – професор от Академията на науките и Академията на изящните изкуства. 

Тритомникът "Офортите на Рембранд" е издаден в Париж през 1880 г. и е с ограничен тираж от 500 екземпляра. Притежаваният от НБ "Иван Вазов" екземпляр е с №351 и е единствен не само в България, но и на Балканите. Закупен е на 13 март 1883 г. от книжарница  Brockhaus в Лайпциг за 338 златни лева по искане на тогавашния директор на библиотеката Борис Дякович. 

Изложбата "Офортите на Рембранд" е създадена от Народна библиотека „Иван Вазов” Пловдив през 2016 г. по повод 410 години от рождението на световния художник (1606-1669). Пътуващата изложба гостува на библиотеките в страната.

В добричката регионална библиотека изложбата е експонирана в централното фоайе и може да бъде разгледана до 24 март.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама