550 деца в Тервел ще овладяват книжовен български език

07:52, 15 мар 17 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През март в община Тервел започва реализацията на проект „Пълноценна социална интеграция на 545 ученици от етническите малцинства от община Тервел чрез допълнително обучение по български език и общностни дейности“, финансиран по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж.

Той ще се реализира в 6 общински училища, а именно СУ „Йордан Йовков“ гр. Тервел, №2 НУ „Христо Ботев“ с. Каблешково, ОУ „Васил Друмев“ с. Орляк, ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Коларци, ОУ „Паисий Хилендарски“ с. Безмер, ОУ „Христо Ботев“ с. Зърнево  за период от 20 месеца.

Целите на проекта са овладяване на книжовния български език, социална интеграция, опознаване традициите на всички етноси, включване на родителите в образователния процес и преодоляване на негативни обществени нагласи. В него ще участват общо 634 ученици от посочените образователни институции, от които 545 от етнически малцинства.

Ще се работи за допълнително обучение по български език за ученици от 1 до 8 клас. Включва начално обучение и компенсиране пропуските при усвояване на българския език. Обучението ще се извърши продължаващо в две учебни години. Ще се провежда по иновативна методика, с учебни помагала, които ще развиват уменията за  общуване, четене с разбиране и писане. В края на проекта се очаква учениците да подобрят значително комуникативните си умения. Общностни дейности за съхраняване на културната идентичност, социализация и опознаване на учениците от различни етнически групи. Тези дейности ще се състоят в съвместни занимания с музика, танци, театър, приложни изкуства, кулинария и спорт. Ще бъдат организирани Зелено училище и Дни на толерантността в гр. Тервел. Чрез тях участниците ще покажат своите таланти, ще се социализират и опознават Родината. Работа с родители. Предвиждат се срещи с родители и учители, на които ще бъдат дискутирани ползите от образование, приемането на различието, проблемите на обучението в мултикултурна среда. Изпълнението на основните дейности ще бъде осигурено чрез работа по организация и управление. Екипът за управление на проекта ще подготви план с разпределение на дейностите по време между партньорите и членовете на екипа за изпълнение на проекта.

Всички училища са партньори на основния кандидат СНЦ "Институт Хуманитас". Сдружението има сключен договор за сътрудничество с Департамента за информация и усъвършенстване на учителите към СУ „Св. Климент Охридски“. При възлагане, Департаментът разработва методики за обучение по различни специфични теми и осигурява квалифицирани преподаватели за извършване на обученията. Община Тервел е партньор в дейностите по реализация на проекта.Бюджетът му е 578 230.00 лева, които са безвъзмездна финансова помощ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама