Трима бивши служители на фонд „Земеделие” от Добрич рекетирали фермери

11:32, 15 мар 17 25 1929 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Присъдите на трима бивши служители на фонд „Земеделие” от Добрич, рекетирали фермери, бяха потвърдени от Апелативния съд във Варна. През 2014 г. те са изнудвали десет земеделски кооперации и арендатори, основно от област Добрич.

Делото е образувано повторно след като Върховният касационен съд е отменил решение от 2016 г. и е върнал делото за ново разглеждане.

През октомври и ноември 2014 г. в Добрич и Варна Георги Герджиков,  Йорданка Георгиева и Надя Манчева са рекетирали фермерите, от които са поискали 34 000 лева и са приели подкуп от 23 500 лева.

Георги Герджиков е от Добрич. Работил е в Областна дирекция - Варна, отдел „Регионален технически инспекторат" към ДФЗ. Напуснал през август 2013 г. Йорданка Георгиева е родена в Добрич, живее във Варна. Работила е в Държавен фонд „Земеделие" във Варна като старши експерт. Надя Манчева също е родена в Добрич и живее във Варна. Тя също е била старши експерт във фонда във Варна.

Герджиков бил „мозък” на схемата за изнудване. Ползвайки натрупания от тях опит в дейността им като държавни служители в Държавен фонд „Земеделие" тримата решили да използват служебното положение на двете жени и да изнудват земеделски стопани. Стратегията била, използвайки служебните автомобили и под предлог изпълнение на рутинните си задължения, като служители към отдел „Регионален технически инспекторат" Варна, да извършват проверки на място на земеделски стопани, като при констатирано запалване на полски култури в полето на съответния бенефициент да потърсят личен контакт с него. При личния контакт със земеделския стопанин му разяснявали тежестта на нарушението и предвидените за това санкции, като го убеждавали, че ще си „затворят очите” срещу определена сума пари. Акцентирали върху сериозността на санкциите, които биха могли да наложат. Дейността им продължила от началото на октомври до 18 ноември 2014г., като била насочена спрямо десет различни земеделски стопани. Девет от случаите били на територията на област Добрич, а един на област Варна.

Сред рекетираните са ЕТ „Давид – Джавит Бейтула" в с. Карапелит, „ПТК ЖИТНИЦА" в село Житница, „Агро Флайт" ООД, „Ролес" АД, „Планик-В." ЕООД, ЗКПУ „Камен" – с. Камен, ЗК „Победа" – с. Победа, „Агро Тодоров 50" и др.

За престъпленията Георги е осъден на три години затвор с пет години изпитателен срок, глоба от 4 000 лева илишаване от право да заема длъжност в сферата на държавната и общинска администрация за срок от три години. За това, че е мамил различни физически лица, че работи към държавен фонд „Земеделие“ мъжът е осъден на две години условно. Йорданка Пенчева Георгиева е била старши експерт в Регионалния технически инспекторат в Областната дирекция ДФ "Земеделие" във Варна. Тя е осъдена на две години и осем месеца с пет години изпитателен срок и 3000,00 лева глоба. Лишена е от право да упражнява дейност, свързана с материална отговорност за срок от три години. Третата обвинена за рекетите - Надя Манчева,  е осъдена на две години затвор с четири години изпитателен срок, 2000 лева глоба и лишаване от право да заема длъжност в сферата на държавната и общинска администрация за срок от 3 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама