Увеличените заплати в детските градини в община Тервел са изплатени през февруари

08:47, 21 мар 17 25 3004 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В системата на детските градини в община Тервел на всички учители, кухненски работници, домакини, огняри, притежаващи квалификация за заемане на длъжността, увеличенията на заплатите са изплатени още със заплатите за месец февруари, като увеличението се отнася и за януари. С минимална работна заплата остават помощник-възпитателите и готвачите без нужното образование, някои от които са със завършено основно образование, а други – със средно , както и чистачите.

Това съобщи заместник-кметът Дияна Илиева. Тя припомни, че увеличението е уредено, без да са осигурени средства за него, в разписан на 16 декември миналата година Анекс към Колективен трудов договор за системата на народната просвета.

Анексът регламентира увеличение на възнагражденията на педагогическите специалисти средно с 10%. Така минималните стартови основни заплати на учителите се увеличават от 600 на 660 лв., за старшите учители минимума е 688 лв., а на главните – 726 лв. Допълнително, учителите получават по 1 % възнаграждение върху основната заплата  за всяка година трудов стаж, който имат в училище. Директорската заплата става 825 лв., като допълнителните плащания за директорите са същите, като за учителите.

Непедагогическият персонал, зает с организацията на учебния процес, чиято квалификация отговаря на заеманата от него длъжност, получава увеличение в размер на 105% от МРЗ или 506 лв. за страната. За административните длъжности пък повишението е не по-малко от 125% от МРЗ- 529 лв. основна заплата. Непедагогическият персонал, който не притежава квалификация за заеманата от него длъжност получава минималната работна заплата от 460 лв., плюс плащанията за клас прослужено време и СБКО.

Дияна Илиева посочи, че в Община Тервел няма нито един помощник-възпитател, който да е квалифициран за заемане на тази длъжност. Поради това, съгласно Колективния трудов договор, чийто автор не  е Община Тервел, помощник-възпитателите в Община Тервел получават минималната работна заплата от 460 лв., докато квалифицираните (преминали курсове и обучения) готвачи и огняри получават основна заплата от 506 лв. Тази разлика породи напрежение в сектора, в резултат на което последва жалба до регионална синдикална структура.

Формулата за разпределение на средствата за делегираните бюджети на училищата в община Тервел бе утвърдена на 24 февруари. Това предполага, че учителите и непедагогическия персонал в училищата ще получат увеличението на заплатите си със задна дата, заедно с възнагражденията си за месец март.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама