Два пъти по-малко са подслушванията със СРС в Добрич

08:47, 03 апр 17 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Намаляват делата по Закона за специалните разузнавателни средства, съобщават от Окръжния съд в Добрич.

През миналата година са образувани само 24 дела от този вид, докато през 2015 г. те са били 48. Издадени са 16 разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства и са постановени два пълни и три частични отказа. Всички искания за продължаване срока на използване на СРС са удовлетворени. Отказите са поради това, че искането е от некомпетентен орган или липса на предвидените в закона предпоставки за това.

Според съдия Петър Монев, ръководител на отделението „Наказателни дела” и зам.-председател на Окръжния съд,  делата с използване на СРС-та намаляват, тъй като този способ е извънреден – прилага се само и единствено тогава, когато не може да се събере доказателствен материал по друг начин. В резултат на използването на специални разузнавателни средства в съда са внесени само 4 веществени доказателства.

Статистическите данни за издадените разрешения за използване на СРС показват, че при издадени 72 разрешения през 2014 г. и 43 за 2015 г., през всяка следваща година броят на разрешенията намалява приблизително наполовина.  На фона на по-малкия брой издадени разрешения за използване на СРС броят на внесените веществени доказателствени средства през отчетната година е идентичен на този от предходните две години, когато са издадени повече разрешения за използване на СРС, т.е. резултатността от използването им се увеличава, посочват от съда.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама