Депото да отпадъци на Шабла предстои да бъде ликвидирано

08:49, 06 апр 17 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предстои депото за отпадъци в Шабла да бъде ликвидирано. Причината е, че вече работи регионалната система за управление на отпадъците край село Стожер, където се депонират и тези на община Шабла.

Това стана ясно на последното заседание на местния парламент. На него бе приет отчетът за изпълнението на Програмата за опазване на околната среда на община Шабла, в това число и на Общинската програма за управление на отпадъците като неразделна част от нея, за 2016 година.

Новоизграденото регионално депо край село Стожер обслужва 215 селища в Добричка област и в шуменската община Никола Козлево. То е построено в рамките на проект за изграждане
на регионална система за управление на отпадъците с ресурс от над 38 877 000 лева. По-голямата част от финансовите средства са осигурени по оперативната програма "Околна среда" и от държавния бюджет, а собственото участие на деветте общини - партньори по проекта, достига близо 1 944 000 лева.
Първата клетка за депониране на отпадъците разполага с обем 240 000 кубически метра. В депото има производствена и административна сграда с лаборатории, склад за временно
съхранение на опасни отпадъци и други съоръжения.

В рамките на проекта бяха изградени две претоварни станции – в Балчик и Тервел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама