Затварят улица в Добрич заради резитби на дървета

16:25, 06 апр 17 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Добрич уведомява живeщите на ул. „Райко Цончев“, че на 10 април /понеделник/ участък от нея ще бъде временно затворен. Причината е, че ще се извършват планови резитби.

За времето от 8.30 до 16.30 часа няма да се осъществява движение в участъка между бул. „Трети март“ до ул. „ Ален мак“.

От Община Добрич благодарят на гражданите за разбирането и се извиняват за причиненото удобство.   

Преди време Община Добрич съобщи, че всички резитби на дървета, които се извършват, се правят по искане на граждани и след извършена експертна оценка. „Резитбите са наложителни, понеже дърветата са опасно високи и вече излизат извън обхвата на обслужващата техника. Огромните им размери създават проблеми – засенчват жилищата, запушват улуците, повреждат покривите и пр. Високо изнесените корони, в комбинация с напредналата възраст и повредите по стъблата, правят дърветата неустойчиви на вятър. Така те са опасни и за хората, и за тяхната собственост.

Средната възраст на насажденията, особено в централната градска част, надвишава 45 години. За дърветата, растящи в природна среда това е възраст на разцвет, но за тези в градска среда, подложени на много стресови фактори, в тази възраст деградацията започва да взема превес. За разлика от дърветата в природата – било то в горите или в защитените територии, градските им „братовчеди” не могат да бъдат оставяни да се развиват безконтролно и необезпокоявано във времето и пространството. В следващите 10-20 години голяма част от сега съществуващите дървета трябва или да бъдат подменени с нови, или да бъдат поддържани така, че най-безконфликтно да взаимодействат с останалите системи на градската среда. Целта е да й влияят само положително, посочиха от Общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама