Окръжният прокурор: Тежката престъпност все още е сериозен проблем в Добрич

15:59, 09 апр 17 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

131 лица са влезли в следствения арест в Добрич през 2016 г. с мярка за неотклонение „задържане под стража“, като престоят им е бил с различна продължителност. В някои от моментите арестът беше препълнен, тъй като неговият капацитет е доста по-малък, съобщи окръжният прокурор Пламен Николов. По думите му, броят на задържаните показва, че тежката престъпност все още е сериозен проблем в областта, тъй като за леки престъпления не се налагат такива мерки за неотклонение.

За престъпления против собствеността шестте прокуратури са внесли 38 прокурорски акта срещу 44 лица. Против правата на гражданите са внесени 11 акта срещу 12 лица. Най-много са внесените – 156, за престъпления против собствеността, които са срещу 191 лица.

Всички прокурори са внесли 285 обвинителни акта. Съставили са  349 предложения за споразумения и 111 – за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

„Важен показател за нашата работа е броят на осъдените лица с влязла в сила присъда, по които има наложени наказания. Този брой е 824 и показва, че приказката, която се налага в обществото „ние ги хващаме, те ги пускат“, просто не е вярна”, каза Пламен Николов.

„Имаме с какво да се похвалим през 2016 г. Оправданите лица са само 0,6% от предадените на съд или 5 лица. Това е изключително важен показател за качеството на прокурорската работа в област Добрич през отчетната година. Върнатите дела от съда на прокуратурата са 3,75%, което показва, че в много малък брой дела на досъдебните производства, са извършени процесуални нарушения. Осъдителните решения срещу прокуратурата, постановени по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. За цялата година те са общо 5. Всички са за неправилно повдигнато обвинение за извършено престъпление от общ характер. Общият размер на обезщетенията е около 28 хиляди лева”, добави той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама