Кметът на Каварна Нина Ставрева бе на работно посещение в Швейцария

08:43, 10 апр 17 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на Община Каварна Нина Ставрева участва в обучение и технически срещи по Българо-Швейцарската програма за сътрудничеството, съобщи тя за Topnovini.bg.

В обучението в Конфедерация Швейцария участваха 15 представители на отделни институции.

В град Берн те са участвали в обучение и технически срещи по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Обучението е било организирано от Звеното за сътрудничество в Министерски съвет, съвместно с PolitExchange в Берн – Център по компетенции създаден за осъществяване на обучителни визити. Била е представена швейцарската политическа система, която е с три нива на управление: федерално, кантонално и общинско. Кметът на Лангентхал /малко село близо до Берн/ представил пред делегацията от Добрич дейността си като медиатор, нает от трамвайна компания, по проект за изграждане на трамвайно депо.

Представителите на български институции са посетили кантон Ааргау, където са провели срещи с кантоналния секретар и заместник председателя на парламента. Българската делегация е посетила министерството на икономиката, селското стопанство и околната среда на кантон Берн. В кантона има големи чуждестранни инвеститори от Австралия и САЩ, които развиват дейност вобластите на биотехнологиите и медицинските технологии.  През последния ден на обучението е посетен офисът на швейцарската агенция за развитие и сътрудничество. Българските участници са представили инициативи по гражданско участие в живота на местно ниво, част от които са сходни на тези осъществявани от швейцарските общини.

 

По време на разговорите представители на швейцарското  правителството са поели ангажимент за съдействие за побратимяване между български общини и общини от кантон Ааргау. Община Каварна е проявила интерес за партньорство с община Кьониз. Тя има 42 000 жители и 21 населени места, включително селски райони и високо урбанизирана част. Бюджетът на общината е 220 млн. швейцарски франка. Получава и изравнителна субсидия за образователния сектор, който е кантонална отговорност. В рамките на общината има над 20 000 работни места, сподели Нина Ставрева. Една от най-важните публични услуги, които се предоставят в общината, е водоснабдяването. Това се осъществява чрез 40-годишна концесия. Общината има отговорност за сметосъбирането и сметоизвозването, за което разполага с над 100 машини и съоръжения.

Всички участващи в посещението са получили сертификат за преминат курс на обучение по медиация на конфликти.

В рамките на обучението, по покана на посланика на България в Конфедерация Швейцария, те са посетили българското посолство в Берн, където са имали среща с посланик Меглена Плугчиева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама