До 10% поскъпване на хляба е възможно заради новите цени на горивата

09:52, 10 апр 17 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не се предвижда да има сериозно поскъпване на хляба, произвеждан от малките и средни пекари, в резултата на увеличението на цената на природния газ, прогнозира председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Тошко Няголов.  Според него, дори е възможно такова въобще да няма.

Дори и да се наложи, то ще е с 3-5 %. Дали и с колко увеличените цени на природния газ ще се отразят на цената на хляба и тестените изделия ще стане ясно най-рано в края на месеца, след като се калкулира по-скъпият газ. Няголов обаче смята, че за малките производители това може да не се наложи, тъй като в голямата си част те не ползват газ, а други източници на енергия, така че при тях шоков скок в цената на хляба няма да има.

В региона на газ работят една част от големите производители.

Цената на килограм хляб в момента е 1.20 лева, така че поскъпването би било 6-7 стотинки. За стандартния хляб от 700 грама увеличението на цената би било с около 5 стотинки.

Цените на брашното са се увеличили на два пъти от началото на годината с общо 8-10 %. Така в момента тон обикновено брашно се търгува по 640-650 лв., при 600-605 лв. в началото на годината.

Радослав Райков, собственик на пекарна „Ради Бред”, също коментира, че яснота за това с колко ще се увеличи цената на насъщния, ще има, когато дойдат новите сметки. Той очаква поскъпването да е с 5 до 10 процента. За хляб, който струва 1.20 лева, увеличението ще е с 6 стотинки.

Райков напомни, че цената на хляба от години не е променяна. Според него цената на хляба в момента е по-ниска от реалната, защото конкуренцията на пазара е голяма и производителите намират различни начини, за да я държат на това ниво.  „Ако говорим за качествен хляб, от качествени суровини, би следвало цената да е по-висока”, посочи той. Реалната цена, според Райков, за 500-грамов хляб е 1 лев. Подчерта, че цената на хляба в неговата фурна се определя от качеството, което предлага. Брашната и консумативите той внася от Германия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама