Дефицит на кадри има във всички браншове и нива в област Добрич

12:56, 21 апр 17 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дефицитът на кадри е във всички браншове и на всички нива. Като се започне от най-ниските изпълнителски нива и се стигне до по-висококвалифицирани кадри, като лекари, инженери т.е. специалисти с висше образование. Това заяви п ред журналисти Герман Германов – главен секретар на Търговско-промишлената палата в Добрич.

По думите му, типичен пример е туристическият бранш, където ежегодно има дефицит от много кадри за обслужване на туристите в нашите комплекси.

Много често програмите, по които учат децата в училищата у нас, нямат конкретна връзка с реалния бизнес, заяви Германов. В същото време има много неясноти при прилагането на Закона за професионалното образование. „Все още на практика, са много малко, наистина работещите проекти т.е. ученици наистина да работят и учат във фирмите в реалния бизнес”, заяви Германов.

Бизнесът от своя страна, също се оплаква от лисата на кадри или пък казва, че кадрите, които излизат от професионалните училища, са неподготвени. Но, той също трябва да отвори по-широко врати за младите хора. Да им обърне внимание, да ги приема, а не само да ги държи, за да им мине времето във фирмата. Трябва да отдели време и ресурс за ментори, които да се занимават с тези деца, да им покажат какво се случва в производството, в реалния сектор, коментира Германов.

В региона подобна практика имат „Албена“АД, както и фирми в областта на мебелното производство.

За да може приемът в гимназиите да отговаря на потребностите на бизнеса, би трябвало да се направи изследване на бизнеса, което да касае необходимостта от кадри за следващите 5-7 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама