Успешно приключва проектът „Младежки център Добрич – Вашето утре“

17:50, 25 апр 17 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 30 април успешно приключва реализацията на проект BG06-102 “Младежки център Добрич – Вашето утре”, финансиран по „Програма Деца и младежи в риск“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Резултатите бяха отчетени на заключителна пресконференция, в която участваха председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, кметът Йордан Йорданов, представители на Община град Добрич, общински съветници, екипът по проекта, младежи, партньори, доброволци и др.

Зам.–кметът “Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева представи пред присъстващите информация за извършените строително–ремонтни дейности в сградата на Младежкия център. Младежките работници и ромски медиатори направиха презентация на дейностите и обученията, проведени от тях в периода април 2014 г. – април 2017 г. Бяха представени добри практики и методи за изпълнението на дейности, свързани с младежкото развитие, участие, гражданско и социално включване.

Общата стойност на проекта възлиза на  1 269 461 евро /2 482 812 лв./ Бенефициент е Община град Добрич, а партньори – Народно читалище „Романо дром 2002“, СУ „Любен Каравелов“, СУ „Димитър Талев“ и Асоциация на норвежките местни и регионални администрации.

Основната му цел бе привличане и интегриране в общността на младежи в риск, на възраст между 15 и 29 години, младежи от семейства с нисък доход, от етнически малцинства, настанени в социални институции, живеещи в малки и отдалечени населени места, с девиантно поведение, чрез включването им в дейностите на Младежки център Добрич. Надграждане на дейностите в Младежки център Добрич и разширяване на предоставените услуги, отговарящи на потребностите на целевите групи.

По време на реализацията на проекта бяха назначени 5 младежки работници, 2 ромски медиатори и 2 психолози. Бяха сформирани 17 нови групи по интереси към Младежкия център. Извършени са строително-ремонти дейности. Обособен бе "кампус" с 35 легла – 11 стаи, всяка една с отделен санитарен възел. Обновени бяха залите в Младежкия център Добрич и обезпечени с необходимото оборудване с цел създаване на условия за извършване на дейностите в Младежкият център. Обновена бе Концертната зала, която  вече е с модерен интериор, оборудвана със съвременни технологии в озвучаването и сценичното осветление за провеждане на концерти, конференции и семинари, както и безопасна сценична механизация. Реализирани са мотивационни обучения „Първи стъпки към успешна кариера”, образователни обучения „Училище за родители”, различни културни прояви. Бяха реализирани младежки международни обмени с цел изучаване на добри практики при работата с деца и младежи в риск. Разработени са и реализиране мини проекти, инициирани от и за младите хора, след проучване на техните интереси и анализиране на проблемите на младите в общността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама