В Добрич 20 формации направиха заявка за „Предствителни ансамбли“ на CIOFF

14:33, 29 апр 17 25 721 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Петият национален преглед на фолклорните ансамбли 2017 - 2018 на CIOFF стартира днес от Добрич. На сцената на драматичния театър „Йордан Йовков“ се представят 20 фолклорни ансамбли и индивидуални изпълнители от Североизточна България.

 

За пети пореден път прегледът стартира от Добрич заради добрата организация и гостоприемство тук, посочи Емил Павлов – председател на националната секция на международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства CIOFF.  Той благодаря за предоставената възможност ансамблите да се представят с най-добрите си композиции и пожела успех на всички участници.

Прегледът бе открит от кмета Йордан Йорданов, който благодари, че прегледът стартира в Добрич, където културата и традициите са дълбоко свързани с фолклора. Пожела успех на участниците, които дават своя принос за по-голяма популярност на българския фолклор и традиции. Кметът Йордан Йорданов пожела успех на всички участници, но заяви, че държи най - много на доброто представяне на добруджанските състави.

 

Участниците в прегледа се оценяват от жури в състав Алипина Войнова –хореограф и председател на сдружение на детските танцови колективи, Стоян Господинов – главен художествен ръководител на ПФА „Добруджа“ и Емил Павлов.

 

На прегледа днес ще бъдат определени формациите, които ще бъдат допуснати до втория етап на прегледа през 2018 г. На него ще бъдат бъдат избрани колективите, на които ще бъде присъдено званието „Представителни ансамбли“ на Националната секция на CIOFF, България в различните категории. Журито ще определи ансамбли с право на участие в Международни фолклорни фестивали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама