Форум „Добрич в бъдеще време“ организират граждани

18:06, 26 май 17 25 569 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първи по рода си граждански форум за работещи идеи „Добрич в бъдеще време“ ще се проведе на 28 май, съобщи зам.-кметът арх. Боян Коларов. Събитието е организирано от граждански организации и граждани, нечленуващи в организации.

„Конкретната идея дойде от добричлия, който живее в Естония – Пламен Пеев. Името е избрано с анкета в интернет, която продължи около месец. Тя бе отворена като всеки можеше да гласува за име и да предлага. Това е форум, на който граждани на Добрич канят жители на града, както и тези, които са родени в Добрич, но не живеят тук, да се съберем и да коментираме нашите представи за проблемите на града в момента и за бъдещи работещи идеи за по-добрия живот на Добрич“, обясни арх. Коларов.

Той подчерта, че за пръв път в новата история на града един чисто граждански проект е официално и открито подкрепен от кмета и общинското ръководство, което, по думите му, е знаменателно.

Форумът ще се проведе от 10 до 17 часа в Младежкия център. В първата част (до обяд) ще има презентации от типа TED Talks. След това ще се оформят модерирани панели по отделните теми, презентирани преди това, в които ще се дискутират различните възможности. Накрая групите ще представят своята работа в пленарна сесия на форума.

Презентатори ще бъдат Димитър Събев – „Икономика на периферията: производство, консумация, развитие“, Румен Драганов – „Туризмът като (не)осъществена мечта за един град“, Аспарух Коев – "Как да пре-създадем ИТ индустрията в Добрич - използвайки ресурсите от София и чужбина", Надежда Пампорова – „Граждански инициативи за екологична и общностна отговорност - Еко селище ДоброЖънци“, Мария Шишкова – "Трябва ли ни "щастлива звезда", за да успеем", Николина Димитрова – „Роля на медиите за развитието на общността“. 
Водещ на форума ще е Георги Енчев от дуета "Румънеца и Енчев".

„Предполагаме, че това ще стане ежегодно събитие, което се очаква дори да се разраства.  В крайна сметка, устойчивото развитие на една общност идва тогава, когато една общност се захване да си подрежда живота“, сподели още арх. Коларов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама