Mиньори от рудник „Оброчище“ обявиха гладна стачка, остават под земята

17:11, 01 юни 17 25 526 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 30 миньори от първата смяна днес на мангановия рудник „Оброчище“ започнаха гладна стачка и остават под земята безсрочно, съобщи синдикалният лидер Ивайло Тодоров. Причината за поредния ефективен протест в мината са неизплатените заплати и ваучери за април. По думите на Тодоров, нищо от подписания в края на март със съдействието на омбудсмана Мая Манолова Колективен трудов договор, не е изпълнено. Миньорите чакат заплатите си за април и ваучерите за храна.

Решението за стачката е взето, след като от ръководството на фирмата-концесионер „Евроманган“ изнесли бележка, в която се казва, че заплати ще има на 8 юни. „А, ваучери – не се знае кога. Затова и колегите са решили да протестират“, каза Тодоров.

От „Евроманган“ обясниха, че днес са изнесли съобщение, че заплатите ще се платят на 8 юни, за което се извиняват. Причината за забавянето е, че тогава компанията ще получи аванс по експедицията за Китай на 46 000 тона манган, които е изпратила преди десетина дни.

„Имахме около 30 000 тона на пристанището. На 1 декември  започнахме извозването, но клиентът се забави с изпращането на кораба и едва сега – преди десетина дни, се осъществи сделката“, обясниха от компанията. Авансовото разплащане ще бъде след около три седмици от отплаване на кораба. Опитахме да договорим по-рано, но не се получи. Днес поставихме съобщение, че заплатите ще бъдат изплатени на 8-и. При всички положения ще имат заплати, но  със седмица закъснение“, увериха от „Евроманган“ АД .

Относно изпълнението на КТД обясниха, че са изпълнили всичко, което могат, а именно – увеличение на заплатите със 158 лева, плащане на професионалния стаж със ставка 0,8%, вместо 0,6%, както и добавката за нощен труд с 30 ст. за час, вместо 25 ст.

„Съжаляваме за ситуацията. Заплати ще има и миньорите знаят това, тъй като ние имахме експедиция“, казаха още от ръководството на фирмата-концесионер на рудника.

Миньорите от първата смяна са категорични, че няма да излязат. Остават под земята безсрочно и обявяват гладна стачка. Втората смяна няма да влезе, защото няма да ги пуснат, каза Тодоров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама