40 млади балетисти си оспорват в Добрич наградата на името на Анастас Петров

15:43, 24 юни 17 25 505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

40 балетни изпълнители от цялата страна си оспорват в Добрич наградата на името на основоположник на българския балет Анастас Петров.

Днес официално бе открита осемнадесетата  национална среща на млади балетни изпълнители, която се провежда под егидата на кмета на Добрич Йордан Йорданов.

Форумът е включен в  Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2017 г. Той се организира от фондация  „Международен балетен конкурс - Варна”, с любезното съдействие на Министерство на културата, Община град Добрич и Драматичен театър "Йордан Йовков".

 

Участниците се състезават в две възрастови групи: старша (от 20 до 26 години) и младша възраст (от 14 до 19 години). Конкурсът се провежда в два състезателни тура. Днес бе първи тур -  задължителна класическа хореография. Утре от 9,30 маса в залата на драматичния театър „Йордан Йовков“ ще е ІІ тур - Класическа и съвременна хореография.

Изпълнителите получили Голямата награда  „Анастас Петров”, І-ва, ІІ-ра и ІІІ-та награда в Група „Б” Младша възраст до 18 годишна възраст ще получат от Министерство на културата едногодишна стипендия. За много от участниците това е и начало на блестяща кариера, защото те са млади артисти-балетисти от професионални балетни трупи, ученици от средните училища по изкуствата и различните балетни школи, а участието в национален балетен конкурс от такава величина е голям плюс в творческите им биографии.

Младите балетисти са оценявани от жури в състав Ясен Вълчанов - премиер солист на Софийската опера и балет, носителите на награди от конкурса Марта Петкова и Росен Канев, Сара-Нора Кръстева - ръководител на балета на Софийската опера и балет,и Любомир Кацаров - премиер солист, балетен педагог.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама