96 лева е била средната рента в Балчишко

13:29, 29 юни 17 25 902 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Средната цена на декар земеделска земя в област Добрич през миналата година достига 1 602 лв., при средна цена за страната от 761 лв. на декар, съобщават от Териториалното статистическо бюро.

Цената бележи ръст спрямо  предходната година с близо 14 процента и продължава да бъде най-висока в страната.

Най-скъпо е търгувана земеделската земя в района на Балчик. Там средните цени през миналата година са достигнали 2190 лева за декар. Това са най-високите нива, на които черноземът е продаван за последните пет години. Над 1700 лева е средната цена на сделките със земеделска земя в другите две крайморски общини – Каварна и Шабла. Традиционно най-евтино са търгувани нивите в Тервелско, където средната цена е била 1238 лева за декар. Няма данни за сключвани сделки за общините Крушари и град Добрич.  През 2016 г. средната изплащана рента в областта е достига 85 лв. Тя е почти двойно по-голямо от средната цена на рентата за страната от 44 лева. Бележи ръст от 3,7 процента спрямо рентните плащания в област Добрич за предходната година.

Традиционно най-високи ренти получават собствениците на земя в района на Балчик. Там през миналата година те са били средно 96 лева за декар. По 89 лева наемателите на земя са плащали в община Добричка, а в град Добрич, Шабла и Каварна рентата е била 81-82 лева. Най-ниски се били рентните плащания в Тервелско, където собствениците са получавали средно по 74 лева за декар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама