Обучават над 200 безработни в Добрич за професии в сферата на туризма

16:35, 28 мар 18 25 542 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

33 работодатели от цялото Черноморие пред прага на активния морски сезон предлагаха свободни работни места за всички позиции на Специализираната трудова борса в сферата на туризма, която се проведе в Добрич. Тя е петото по ред издание от плана на Агенцията по заетост и е по проект „Готови за работа”.

Гладът за кадри в сферата на туризма е осезаем, получаваме заявки от работодатели по цялото Черноморско крайбрежие”, заяви при откриването на форума директорът на Бюрото по труда Васил Сивков. Той каза още, че бюрото обучава над 200 безработни по професии в туристическия бранш – готвачи, администратори, камериерки, сервитьори и др.

Хотелите и ресторантите търсеха готвачи, сервитьори, бармани, камериерки, хигиенисти, миячи в кухня, общи работници, аниматори, пазачи, озеленители, перачи, гладачи и т.н. Не пожелаха обаче да кажат какви ще бъдат запратите, като се позоваха на фирмена тайна. А това интересуваше най-вече дошлите, които бяха от млади до хора на 50-55 години.

„През миналия сезон в курорта „Албена” имаше над 500 работници от чужбина – основно от Украйна и Молдова, тази година може и да са повече”, каза Светлана Чернева, представител на курорта.

И тази година се залага на роботници от чужбина – бяха категорични представители на туристически фирми. Според зам.-областния управител Красимир Николов, който откри борсата, проблемът е в заплащането. Според него, като се позова на опита си в бранша, вече Гърция, Кипър, Испания не привличат толкова нашите готвачи, някои дори се връщат, заради нивото на заплатите.

На борсата бяха поканени и абитуриенти от училищата в Добрич. Специален щанд „Готови за работа” беше насочен към неактивни безработни и най-вече младежите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама