Добрич иска да стане „Град на българската бойна слава”

18:15, 12 юли 18 25 680 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Град Добрич да бъде обявен за „Град на Българската бойна слава” решиха общинските съветници. Те възложиха на кмета Йордан Йорданов да подготви необходимите документи и да се обърне към президента на Република България, Народното събрание и Министерски съвет за издаване на указ. Инициативата е от август м. г. - заяви кметът Йордан Йорданов. Той призова гражданите да подкрепят петицията за обявяване на Добрич за „Град на Българската бойна слава” в сайта на общината.

"Идеята е свързана с едно от найзначимите сражения на Добруджанския фронт по време на Първата световна война - тридневните боеве за отбраната на Добрич от 5-7 септември 1916 г. Още тогава те са наречени "епопея", не само защото наред с овладяването на Тутраканската крепост са сред първите внушителни победи на Трета българска армия, но и имат важно значение за хода на военните действия и освобождаването на Добруджа” – казват историци. Тогава Добрич е освободен от румънска окупация за три години.

В боевете за Добрич от 5 до 7 септември през 1916 г. загиват над 3000 воини от шест национални армии (българска, германска, румънска, руска, сръбска и турска), шест вероизповедания (православни, католици, протестанти, армено-грегорианци, юдеи и мюсюлмани) и повече от десет националности. Всички загинали са положени един до друг без разлика от тяхната религиозна и национална принадлежност във Военното гробище в Добрич - изключителен пример за човеколюбие и толерантност.

С българската бойна слава в Добрич е свързан и монументът на легендарния предводител на българската конница ген. Иван Колев, изиграл решаваща роля за освобождението на Добрич и Добруджа. Паметникът бе открит през 2016 г. по време на националните чествания на 100- годишнината от Първата световна война.

Добричката епопея нарежда Добрич редом до имената на Шипка, Сливница, Одрин, Тутракан - велики епопеи на българския боен дух и жертвоготовността за свободата на отечеството. Десетилетия наред се честват тези български светини, но се премълчава за Тутракан и Кубадин и почти нищо не се споменава за Добрич – се казва още в петицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама