Граждани и архитекти са против изграждането на кръгово кръстовище на "България" и "Гешов"

07:30, 01 юли 15 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жители на район „Хиподрума“ и неправителствени организации ще се съберат днес в Културен дом „Красно село“, за да заявят неодобрението си към проекта за изграждането на висящо етажно кръгово кръстовище на столичните булеварди „България“ и „Гешов“, както и предвиденото премахване на пресичането на ниво „терен” със светофар пред болничния комплекс на УМБАЛ „Св.Иван Рилски”.

По думите на организаторите проблемите с проекта са много и всички ще бъдат засегнати по време на срещата. На общественото обсъждане ще се представи и първото по рода си в София преброяване на всички участници в движението в района, включително велосипедисти и пешеходци. Нарушенията, които са посочили гражданите са : „неадекватна процедура по обществено обсъждане, процедура по ОВОС на проекта, изключваща гражданите, насърчаване на автомобилния трафик в пълен противовес на европейската политика още повече, че България е вече в европейския съд за замърсяване на въздуха“. Проблем за жителите се оказва и неясната съдба на спирките на обществения транспорт в рамките на кръстовището.

На срещата са поканени всички свързани с проекта личности и представители на институции - кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, зам. - кметът по транспорта г-н Любомир Христов, главният архитект г-н Петър Диков, омбудсманът Константин Пенчев, представители на Европейската инвестиционна банка, която е отпуснала заем за изграждането на кръстовището, депутати. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама