Стотици посрещнаха първото юлско слънце на плажа (снимки)

08:21, 01 юли 15 / Любопитно 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици, дори хиляди посрещнаха изгрева на 1 юли на морския бряг във Варна и областта. След нощния купон срещу Джулай морнинг слънчевият диск се показа на хоризонта и даде надежда за по-добро бъдеще на всички, които бяха дошли да го посрещнат. Усещането трудно може да се опише само с думи, защото наистина е невероятно. Джулая не се празнува, а се изживява вътрешно.

Хора от цялата страна бяха дошли на почти всички варненски плажове, но тази година като че ли посрещачите на изгрева бяха по-малко отпреди. За сметка на това купонът беше на макс. Насядали в кръг около бурни огньове край морето, компаниите прекараха една различна пълнолунна нощ, огласена от китари, песни и весели истории.

И така до 5:34 часа, когато Слънцето се показа на хоризонта, а мнозина запяха "Джулай морнинг" на "Юрая Хийп". Посрещачи на изгрева имаше на градския плаж във Варна и в кварталите Аспарухово и Галата, като някои от "хипарите" призори поплуваха в слънчевата пътека. Весели компании посрещнаха Слънцето на Паша дере, Шкорпиловци и на още знайни и незнайни диви плажове в областта.

За поколения българи, родени преди 1989-а, Джулай морнинг е много специален, защото е наситен със спомени и настроения от тоталитарния комунистически режим и победата на свободата, която настъпва символично с изгряващото слънце. Варненци трябва да са много горди, че родният им град е люлка на този уникален и бунтарски по своя характер ритуал, чиито основи са положени в средата на 80-те години от група местни хипита.

Сега времената са други, но поривът за истинска свобода продължава да бушува в много сърца, които копнеят да се откъснат от безсмислените окови на съвременния свят и банализмите на делника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама