Край София започва ваксинацията по въздух срещу бяс при дивите животни

11:30, 01 юли 15 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва ежегодната кампания за ваксинация по въздух срещу бяс при дивите животни. През следващите две седмици в околностите на София и други градове в страната ще бъдат разпръснати ваксинални примамки от специално оборудвани самолети.

Ваксинацията е част от програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Българската агенция по безопасност на храните, съобщават от там. От агенцията поясниха още, че ваксините няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.

Във връзка с безопасността на хората и техните домашни любимци, ветеринарите имат няколко съвета към столичани. Не е желателно въпросните ваксинални примамки да се пипат с голи ръце, защото при определени условия има риск и за човешкото здраве. За да предпазите домашните си любимци е желателно те да са на каишка, за да не приемат примамките, предназначени за дивите животни.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма. Ако при хората ваксината се инжектира, животните я приемат чрез изяждането на примамката. Те ще бъдат спускани от самолетите от височина около 150 м.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама