АДФИ проверява кмета на Балчик за покупката на лимузина за 150 000 лв.

11:31, 01 юли 15 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да направи проверка на случая с кмета на Балчик Николай Ангелов, който се вози с най-скъпия служебен автомобил за 150 000 лева, за това дали при поръчката е заложил като изисквания точно определени екстри, е възложил вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Това съобщи той в ефира на „Здравей, България”.

Кметовете, за които екип на предаването „Разследване” разкри, че се возят в служебни лимузини за стотици хиляди левове, подлежат на санкция от максимум 1500 лева. Но, само ако бъде доказано по безспорен начин, че с покупката на скъпите коли са нарушили Закона за обществените поръчки. „Законът не може да гарантира морала”, коментира още вицепремиерът. Той заяви, че ще предложи въвеждането на таван на цените на служебни коли, така че законово да се определи някаква максимална стойност на обществените поръчки за тях. Дончев подчерта, че разкритите от „Разследване” случаи с прекомерни харчове на общински пари, показват, че цялата система на местното самоуправление не работи.

Както Topnovini.bg вече съобщи, разследването на Нова тв показа, че рекордьор с най-скъпата кола сред кметовете у нас, закупена през последния мандат, е кметът  на Балчик Николай Ангелов, който се вози в лимузина за 150 хил. лв.. Според градоначалника, за по-малко пари такъв автомобил няма, а общината имала нужда от представителен автомобил. В обществена поръчка били посочени характеристиките на точно определен автомобил. Сред екстрите на колата БМВ е мултифункционален кожен волан с бутони за смяна на скоростите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама