Кметът на Карлово: Доказахме, че не се поддаваме на евтини провокации

11:51, 01 юли 15 25 213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Благодаря на всички карловци за тяхното търпение и толерантност. Доказахме, че сме мъдри и не се подаваме на евтини провокации. Карлово, градът на Левски, е град – пример за толерантност, но при стриктно спазване и уважение към закона." Това заяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов в официално обръщение по повод провелия се на 30 юни протест срещу археологическите разкопки на "Куршум джамия".

"Всичко мина без инциденти. Митингът беше малоброен, организаторите не получиха никаква подкрепа от карловци и бяха принудени да си водят клакьори от цяла Южна България. Това за пореден път доказа – така наречения протест е несъстоятелен и очевидно цели да създава напрежение, а не да решава проблеми", посочва Кабаиванов.

По думите му Карлово, градът на Левски, е град – пример за толерантност.

"Сам Апостолът още през 1871 г. пише "Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!". Верни на неговия завет, вчера ние категорично отхвърлихме опитите да се наруши етническото и религиозно спокойствие в община Карлово. Вчера, днес и утре в Карлово са се спазвали, спазват се и ще се спазват законите", категоричен е кметът.

Той се обърна и към организаторите на вчерашния протест, посочвайки, че "Куршум джамия" е собственост на Община Карлово, а не на Главното мюфтийство. Кабаиванов напомни, че проблемите на собствеността са предмет на висящ съдебен спор, но докато той не бъде окончателно решен от съда, сградата е публична общинска собственост.

"Смятам, че и съдът ще потвърди този факт. В този смисъл Общината като собственик е напълно в правото си да организира археологически разкопки в сградата и прилежащия терен",заяви карловският кмет и подчерта, че "Куршум джамия" е паметник на културата, а не действащ мюсюлмански храм и като такъв принадлежи на всички карловци.

"Защото историята и паметта нямат раса, етнос и религия. Историята е на всички. Това искаме и ние в общината за "Куршум джамия". Да я възстановим, да я реставрираме и консервираме, да я покажем на всички. "Куршум джамия" е една от забележителностите на Карлово и ние се гордеем с нея", категоричен е Кабаиванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама