България ще закупи нов изтребител, Полша може да охранява небето ни

11:59, 01 юли 15 / Политика 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на отбраната Николай Ненчев получи мандат за започване на преговори за закупуването на нов изтребител за нуждите на Военновъздушните сили и охрана на въздушното ни пространство. Това обяви самият той след заседанието на Министерския съвет, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Белгия, Холандия и евентуално Гърция са трите възможности, които Ненчев посочи за провеждане на консултации, като поясни, че има вариант за провеждане на директни разговори с производители. Военният министър обяви, че е решен проблемът с ремонта на самолетите МИГ-29. До края на този месец страната ни ще подпише споразумение с Полша, от където ще получим два или четири отремонтирани двигатели, които ще се използват за нуждите на ВВС.

„Почти сме финализирали разговорите с Полша, а офертата, която получихме е изключително изгодна за нас. Предполагам, че в рамките на месеца ще подпишем споразумение и ще получим първоначално два или четири отремонтирани двигатели След това ще възложим ремонтиране на 10 или 12 двигатели. Не мога да кажа точна сума, но тя е значително по-ниска от предложената ни от руската страна“, категоричен е министърът.

Полската страна е проявила интерес към съвместен еърполисинг с България, добави още министърът, като обясни, че обмислят предложението.

„Това са съвместни инициативи, регламентирани от НАТО“, каза Ненчев.

Министърът коментира и изказването на президента Георги Първанов (2002-2012), който заяви, че настаняването на тежка военна техника на територията на България не е договаряно през 2006 г.

„Това не е вярно. Вижте споразумението от 2006 г. и ще разберете, че няма нищо изненадващо. Още повече, че ние имаме планирани военни учения до края на годината“, каза военният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама