Област Бургас на челно място по осиновени кучета

13:51, 01 юли 15 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-голям е броят на осиновените безстопанствени кучета в областите Русе, София, Бургас и Стара Загора. Това показва анализът на получената от общините информация за изпълнението на програмите за овладяване на популацията от безстопанствени кучета, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Общинският приют за бездомни кучета в Бургас всяка година организира осиновителни кампании, чрез които са намерени домове на десетки четириноги. Те представят обитателите на „сиропиталището” пред бургазлии. Всички кучета оттам са чипирани, ваксинирани, кастрирани и дружелюбни. Кампаниите помагат много и за социализирането на четириногите, тъй като през целия ден на инициативата те имат възможност да се запознаят и разходят с различни хора.

„Независимо колко кучета има осиновени по време на акцията, непосредствено след кампанията, в рамките на 2 седмици, има много осиновявания направо в приюта. Това е благодарение на кампанията, защото има хора, които не са подготвени, не са знаели, просто случайно минават и научават за инициативата. Те виждат, че животните са социални и подходящи за отглеждане, дори в апартамент - взимат решение и отиват на място и си взимат четириного”, каза Дария Хулка пред Topnovini.bg, която е организатор на събитието.

Осиновените кучета в страната през 2014 година са 2 336. При изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствените кучета в страната през 2014 г. са заловени 20 271 кучета. Кастрираните и обработени кучета съгласно Закона за защита на животните са 15 038 броя, от тях 14 830 броя са върнати на местата на залавянето им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама