МВР с данни за 10% намаление на регистрираните престъпления

15:29, 01 юли 15 / Политика 25 594 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 10.78% е намаляла регистрираната престъпност за първото петмесечие на 2015 г. в сравнение с миналата, показва анализ, представен от главният секретар Георги Костов по време на заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание. Разкриваемостта пък се е повишила с 5%.

Престъпленията против личността са намалелил с 3.75%, а разкриваемостта с 9%. Тези срещу собствеността, които имат дял 61.6% от всички, са намаляли със 17.7%. Грабежите намаляват с цели 23.27%, показват данните на МВР. При криминаната престъпност се наблюдава увеличение в шест областни дирекции - Кюстендил (12.9%), Силистра (10%), Монтана (8.5%), София-област (6.21%) и Хасково (5.5). Най-голям брой на регистрираните престъпления има в София - 10 251. В пет дирекции има намаляване на разкриваемостта с между 2.79% и 0.67%.

С около 10% са се вдигнали кражбите на автомобили, както и разпространението на наркотици. “Това е положителна тенденция, защото това е латентна престъпност и се надяваме тя да продължи”, каза той.

“Нямаме претенции за абсолютна достоверност, а за обективност спрямо миналия период", заключи Георги Костов.

Той съобщи още, че до момента около 300 полицаи са пренасочени от дежурни постове към работа в критични райони с високи нива на битова престъпност. Очаква се то края на годината техният брой да стане 600.

Във връзка с местата, където има "компактна ромска общност", по думите на Костов, в Бургас е стартирал проект за изграждане на полицейски участък в ж.к. "Меден рудник". Във Враца, Видин, Монтана, Ловеч, Плевен, Пазарджик, Ямбол, София и други градове се търсят начини за преструктуриране и назначаването на представители на ромския етнос като полицаи. Според минитъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова ведомството обаче има проблем с назначаването им, защото било трудно да се намерят роми с "чисто криминално досие и базисни познания и качества".

По време на заседанието стана ясно още, че в Благоевград е започнал пилотен проект за бланки за жалби за престъпления. Той ще продължи един месец, а резултатите от него ще станат ясни на 14 август.

От думите на Бъчварова стана ясно, че ромската престъпност е най-висока във Видин и Сливен. Тя повтори думите си, че етническо напрежение има на местата, на които има регистрирана ниска ромска криминогенност. Такова има в големите градове, като изключения са Бяла Слатина, Мечка и Могиловци. Тя посочи, че се търсят и социални мерки за справяне с проблема.

МВР-шефът алармира още, че кметът на Гърмен Минка Капитанова е показала нежелание и неспособност да предприеме мерки, които да успокоят напрежението в района и да имат превантивен ефект. Наложило се е вчера областният управител на Кърджали Трендафил Величков да свика заседание на общинския съвет.

"Мерките на МВР са само една малка част от тези, които трябва да бъдат разработени и приложени", заключи Бъчварова и посочи, че ведомството е силно ограничено от настоящия бюджет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама