Европарламентът намалява сътрудниците, в НС се роят

15:36, 01 юли 15 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Докато Европейският парламент обмисля мерки за намаляване броя на местните сътрудници на евродепутатите, броят на консултантите в Народното събрание е достигнал рекордните 329. Общо нещатните сътрудници в парламента у нас вече 497, изчислява в днешния си брой в. „Преса“.

Местните сътрудници за ЕП са тези, които работят в съответните държави, а не в Страсбург или Брюксел и получават заплащане според стандарта в страните си. Белгийските евродепутати са замразили предложение за увеличаване с 1500 евро на парите, които се отделят на всеки член на ЕП за тази цел, пишат белгийски медии, цитирани от БТА.

Според белгийски евродепутати съществуват съмнения за нередности в наемането на такива сътрудници, както и за неравенство в броя им. Като пример се посочва България, заради това, че средната заплата тук е 300-400 евро и съответно българските представители в ЕП могат да си позволят много повече сътрудници от колегите си в Германия, например. 

Междувременно сътрудниците на българските депутати са се увеличили почти двойно в сравнение с началото на годината, когато са публикувани първите данни – 329. Те подпомагат работата на 182-ма народни представители. Още 70 души са регистрирани като сътрудници към осемте парламентарни групи. Други 98 съветват 17 постоянни комисии. Така броят на нещатните сътрудници към началото на юли е общо 497 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама