БСП: Държавата да се погрижи за летище "Пловдив", а не да го затваря

15:53, 01 юли 15 / Политика 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Преди месеци БСП първа алармира за риска летище "Пловдив" да заработи със съкратено работно време и 30 % от персонала му да бъде съкратен. Действията или по-точно бездействието на Министерство на транспорта като принципал на дружеството доведоха до днешната развръзка - работно време от 6 до 22 часа, съкратени служители и информация за неизплащани осигуровки за последните месеци."

Това се казва в официално изявление на БСП по повод съкратеното работно време на аеропорта край Пловдив.

"През 2009 година правителството на БСП инвестира в летището над 40 милиона лева, правителството на Пламен Орешарски намали размера на таксите за кацане с цел увеличаване на пътникопотока и  разкриването на нови авиолинии. Две правителства, служебното и настоящето го поставиха на колене", пишат от БСП и припомнят, че народният представител Георги Търновалийски повдигна въпроса защо летище "Пловдив" не е цитирано в Програмата на правителството. В тази програма обаче е дадена зелена светлина за развитието на едно затворено летище – това в Стара Загора, където се провеждат единствено изложения на селскостопанска техника.

"Влизането в почасов график означава загубване на съществуващия трафик, невъзможност за привличане на бъдещи потенциални авиоопревозвачи, загуба на съществуващи лицензи, тъй като няма да отговаря на изискванията за  международно летище, а от там занижаване на категорията. Всичко това е предпоставка за затваряне на летището, а ако търсенето на инвеститори и отдаването му на концесия, каквито намерения има Министерство на транспорта се случи, то ще стане на твърде ниска цена", посочват от БСП.

$Изводът е ясен, работи се целенасочено за пълното спиране на работа, за да не бъде  конкуренция. За Пловдив и за  икономическото и културно развитие на региона това е пагубно. Ще бъде закрита стратегическа транспортна инфраструктура, без която туризмът и търговията  са обречени на застой. БСП  ще настоява Министерство на  транспорта и Община Пловдив да съсредоточат усилия и направят всичко възможно, за да укрепят и развият летище "Пловдив". Да  дадат възможност за привличане на  повече полети и повече клиенти.

В цяла Европа малките летища се дотират от държавата, за да се осъществяват на тях нискотарифни полети и да функционират като резервни, да се развива и региона. Европейските регламенти позволяват отпускането на оперативна помощ на малки нерентабилни летища по време на 10-годишен преходен период. Това може да се прилага за летища, които играят важна роля за подобряването на регионите. Такава трябва да е политиката  и към летище "Пловдив", което е с безспорна икономическа, стратегическа и демографска  роля."

Социалистите очакват отговор и на въпросите - кой има интерес от закриването на летище "Пловдив", защо сега и на каква цена, кой ще поеме отговорност за   закриването на десетки работни места и за стопирането на бизнес перспективите на регион Пловдив, къде е държавата, къде е кметът на Община Пловдив и чии интереси обслужват, след като това действие не е в полза на гражданите и бизнеса?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама