Китайче научи български език с песни

06:23, 02 юли 15 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осемгодишната китайка Джан Нин Ша  разучава български песни и така с лекота усвоява езика ни. Момиченцето, което живее със семейството си в Шумен от 3 години, учи в СОУ  “Сава Доброплодни” и се занимава с музика под ръководството на преподавателката Емилия Божилова. 

Малката певица напоследък участва в няколко празнични програми и чествания в града, а преди дни трогна с перфектното си изпълнение на “Хубава си моя, горо” гостите на откриването на Информационния център на “Кьошковете”.

В репертоара й са още “Облаче ле, бяло”, “Пролет” и десетина наши емблематични песни.

“Много е любознателна и артистична. В началото беше по-трудничко, сега вече няма проблеми. Когато разучаваме песните, първо й превеждам текста, за да разбере смисъла на думите. После тя сама измисля с какви движения и как по-атрактивно да представи парчето”, разказа учителката й по музика. Тя е много доволна от ученичката си и я хвали, че е дисциплинирана и отговорна.

“Това вероятно е типично за Китай и системата им на обучение, аз такава отговорност като на възрастен човек, не съм срещала у другите си ученици, българчета”, допълва педагожката.

Момиченцето, което наесен ще е третокласничка се оправя доста добре и с четенето и с математиката в училище. Писането й било трудно, но грешките в диктовките й вече са по-малко. 

Освен пеенето, тя учи пиано, тренира и спортни танци. Любимата й песен е “Щурче” на Лили Иванова и мечтае да стане певица като нея.

Семейството дошло от Китай в България в търсене на работа и добро място за живеене. След София и Варна се установили в Шумен, където открили китайски ресторант, разказа майката Ян.

Най-напред за България тръгнал таткото преди 15 години, после дошла и тя, а момиченцето е в Шумен от 3 години. Междувременно фамилията се увеличила с още един член, братчето й е родено в България.

В началото на април ученичката спечелила втора награда в Националния конкурс “Цветен камертон” в Сливен. Журито било много впечатлено как китайчето пее любимите българските песни.

Сега Джан Нин Ша ще участва в Международния фестивал “Приятели на България”, който ще се проведе от 2 до 5 юли в курортния комплекс “Албена” . Момиченцето ще излезе на сцената, облечено с традиционна китайска рокля в червено и ще се представи с две песни. Според азиатските вярвания този цвят носи късмет, разказаха малката певица и майка й. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама