Филм за индонезийските рибари открива фестивала "Карантината"

07:42, 02 юли 15 / Култура 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
68 филма от 30 държави ще събере на една сцена първото издание на фестивала за късометражно кино "Карантината" на плажа в едноименното рибарско селище в Аспарухово. Официалното откриване е в 20.30 часа с документалния филм „Кatchamata“ от Индонезия на режисьора Педрам Яздани.

„Избрахме точно този филм да открие фестивала, защото поставя аналогични проблеми с тези, които имат рибарите от „Карантината“ – да опазят бита и поминъка си сред бетонната пустиня на модерните хотели и сгради, превземащи нови и нови територии от брега и застрашаващи съществуването на рибарската задруга“, обясниха организаторите на фестивала от арт сдружение "Дедал". Кинофорумът се прави точно на „Карантината“ в подкрепа на опазването на рибарската общност като част от културно-историческото наследство на Варна.    

Всички ленти, участващи в кинофорума, са създадени през последните 2 години и са на млади автори до 35 години, някои от които ще направят дебюта си пред публика. Така фестивалът ще изпълни част от мисиите си - да бъде място за изява на непопулярни имена от кино средите, да постави началото на творческия и културния обмен между млади автори от цял свят и да срещне на едно място представители на различни култури, етноси и религии.             Артпроявата има и съпътстваща програма, която ще представи избрана селекция от филми, показани на Cinemavvenire Film Festival през 2014 в Рим, Италия. Входът на всички прожекции от основната и паралелната програма на „Карантината“ е свободен. Организаторите осигуряват и безплатен транспорт до сцената на фестивала, като тръгването от Варна ще става от сградата на стоматологията всеки фестивален ден от 19 до 20 часа, а връщането от рибарско селище „Карантината“ – от 23.00 до 00.00 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама