Депутатите гласуват пенсионната реформа

08:32, 02 юли 15 / Политика 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пенсионната реформа, предложена от министъра на труда Ивайло Калфин, влиза в пленарна зала. Днес народните представители ще гласуват промените в Кодекса по социално осигуряване, внесени от Министерски съвет. В дневния ред са включени и проектопоправки на “Атака”, БСП, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и нечленуващия в група Велизар Енчев.

Съгласно предложението осигурителната вноска за фонд “Пенсии” се предвижда да се увеличи с по 1 процентен пункт през 2017 и 2018 г.

Предвижда се и плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 г. за трета категория труд. Стажът за пенсия също се предвижда да се увеличава с по 2 месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.

Възрастта за пенсиониране на упражняващите първа и втора категория труд също плавно ще се увеличава до достигане на 55 години за първа категория и 60 години – за втора. В момента работещите първа категория труд мъже се пенсионират на 52 години и 8 месеца, а жените – на 47 години и 8 месеца. 

Запазват се обаче възможностите за по-ранно пенсиониране на работещите първа категория труд – на 45 години при 10 години стаж в случай на съкращения от предприятието.

Въвежда се и минимална възраст за пенсиониране за заетите в силовите ведомства – 52 години и 10 месеца, като се предвижда плавното й увеличаване до 56 години.

По време на заседанието министър Калфин обясни, че  родените през 1964 г. мъже и родените през 1972 г. жени ще са първите, които ще се пенсионират на 65 години.

Социалният министър отбеляза, че пенсии в България средно се получават 18 години и четири месеца. Според него това е сравнимо с времето на получаване на пенсиите в европейските страни.

Вчера лично премиерът Бойко Борисов отиде в Народното събрание, за да поиска подкрепа от всички парламентарни групи за пенсионната реформа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама