Петър Москов: Ще дойде времето и за приватизация на болниците

08:54, 02 юли 15 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще дойде времето и на текстовете за приватизацията в здравната реформа, които в момента са изтеглени от обсъждане, коментира самият здравният министър Петър Москов в сутрешния блок на БТВ.

Важните текстове в реформата са за здравната карта, която е свързана с регулация на броя на болниците, законодателното уреждане на деинституализацията на децата с пари по европейските проекти и процесите по акредитация на болниците, окончателното завършване на регулацията на лекарствата, сподели Москов.

Министърът заяви, че отпадането от забранителния списък на 67 държавни болници, е възможност, но на по-късен етап.

"Общинската собственост в Панагюрище е единствената, която е минала през процедурата на приватизация. Тя е с частен собственик, който е инвестирал 52 млн. лева, колкото е фонда за капиталови разходи на здравното, просветното и социалното министерство", коментира здравният министър. Вероятността за получаване на определено количество инвестиции идва от данъците, допълни той.

Москов поясни, че обособени части, които ще се приватизират, не означава например клиниката по кардиология. В закона това са терен или сграда, които не се използват за медицински нужди.

„Държавните болници имат 350 такива имота, за които се плащат данъци, охрана, поддръжка и всичко останало. Тези пари идват от здравните вноски”, заяви министърът, като даде пример, че болницата може да получи пари срещу тези неизползваеми имоти, които да вложи в лечението на пациентите и да оправи дълговата си криза.

Петър Москов съобщи, че дава на прокуратурата бившия шеф на болница "Св. Анна" д-р Димитър Димитров, заради изгубените пари на клиниката в КТБ. "Седем милиона са бастисани, ще попитам обвинението носи ли отговорност той за неизпълнение на решението парите да се разпределят в различни банки. На заседание на Управителния съвет Димитров гласувал против изпълнението му", обясни той.  

Д-р Димитров пък се включи в ефир и обясни, че точната сума е 6.4 млн. лв., а той е търсил съдействие от тогавашния министър на здравеопазването. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама