В България вече ще има и зоополиция

10:28, 02 юли 15 25 913 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В България ще заработи зоополиция, която ще следи за престъпления срещу животни. Това съобщиха на брифинг в Народното събрание евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ), народният представител Цвета Караянчева (ГЕРБ) и Явор Гечев от благотворителната организация "Четири лапи", предаде репортер на София Topnovini.bg.  

Зоополицията ще бъде създадена след подписването на споразумение между Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Причината е, че Законът за защита на животните е в прерогативите на МЗХ, докато оперативните функциите по разследването на престъпленията ще бъдат поети от МВР. 

Полицията ще работи по случаи на осакатяване, убийство или боеве с животни, а също и престъпления, при които стопаните не упражняват контрол над любимците си и те нанесат средна или тежка телесна повреда на други хора. 

Вътрешният министър създава организация за определяне на служители от Столична дирекция на вътрешните работи и Областните дирекции в страната за работа по досъдебните производства за жестокост спрямо животно. Във всяка дирекция ще бъдат обучени по двама полицаи с оперативни и разследващи функции. Няма да има отделен бюджет за зоополицията. 

"Днес е изключително важен ден за всички нас и за развитието на гражданското ни общество", каза Явор Гечев от "Четири лапи". По думите му със създаването на зоополицията България на институционално ниво отрича насилието над животни като норма на поведение. 

"Четири лапи" ще съдейства за обучението на полицаите, като ще предостави своите контакти с подобни структури в други европейски страни, които имат опит.

"Да направим така, че това звено да вдигне кредита на доверие към институциите. Насилието над животни винаги води до насилие над хора - зоополицията е основата на превенцията", категоричен е Гечев. 

Евродепутатът Радев припомни някои брутални случаи с насилие над животни. "Спомняте си как бе убито куче с брадва на детска площадка", каза той и допълни, че това трябва да спре. 

"Създаването на зоополиция показва добрата воля на правителството, министерството и премиера да ограничи посегателството над животните", не пропусна да се похвали Караянчева. 

Статистиката относно животни, подложени на насилие, е доста тъжна. През 2012 г. регистрираните престъпления са 103, а разкритите - 21. За 2013 г. посегателствата над домашни любимци вече са 180, а разкритите едва 30. През мината 2014 г. престъпленията са 181, а разкритите 35.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама