Калфин: Пенсиите скачат с 40%, ако реформата бъде приета

10:42, 02 юли 15 / Политика 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пенсиите ще се увеличат с 40% в рамките на няколко години, ако поправките на Министерски съвет в Кодекса за социално осигуряване бъдат приети, заяви вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин. Промените гарантират и освобождаването на 1 млрд. лв. ресурс, който може да бъде ползван за подпомагане на хората с най-ниски пенсии, допълни още той.

Калфин посочи, че запазването на сегашното положение в пенсионната система гарантира нейното рухване. Целите, които той си е поставил да постигне с промените, ще гарантират увеличаване на пенсиите и устойчивост на системата.

Той посочи, че през 2017 и 2018 г. осигуровките ще бъдат увеличени с по 1%.

Ще бъде въведена и възраст за пенсиониране в сектор “Сигурност”, срещу която работещите протестират. Според Калфин обаче това е фактическата възраст, на която те са се пенсионирали миналата година. Предвижда се и въвеждане на възможност за по-ранно пенсиониране в рамките на една година при недостигане на възраст.

Предвижда се и плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 г. за трета категория труд. Стажът за пенсия също се предвижда да се увеличава с по 2 месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.

Възрастта за пенсиониране на упражняващите първа и втора категория труд също плавно ще се увеличава до достигане на 55 години за първа категория и 60 години – за втора. В момента работещите първа категория труд мъже се пенсионират на 52 години и 8 месеца, а жените – на 47 години и 8 месеца.

Запазват се обаче възможностите за по-ранно пенсиониране на работещите първа категория труд – на 45 години при 10 години стаж в случай на съкращения от предприятието.

Въвежда се и минимална възраст за пенсиониране за заетите в силовите ведомства – 52 години и 10 месеца, като се предвижда плавното й увеличаване до 56 години.

По време на заседанието министър Калфин обясни, че  родените през 1964 г. мъже и родените през 1972 г. жени ще са първите, които ще се пенсионират на 65 години.

Социалният министър отбеляза, че пенсии в България средно се получават 18 години и четири месеца. Според него това е сравнимо с времето на получаване на пенсиите в европейските страни.

Преди това “червеното острие” Мая Манолова заяви, че ще събере жените-депутати, които да предприемат законодателна инициатива срещу предложенията на Калфин дамите в сектор “Сигурност” да се пенсионират на 55 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама