Цацаров: Не е възможно да се въведе подслушване на адвокат и клиент

10:58, 02 юли 15 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Подслушването на адвокатите е забранено със закон и коментарът е еднозначен, заяве главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), предаде репортер на София Topnovini.bg. Според него не е възможно да се въведе подслушване на разговор между адвокат и клиент.

Според премиера Бойко Борисов обаче, ако се подслушват адвокатите ще има по-бърз наказателен процес.

"Може ли да се въведат законови промени, които са в нарушение на Конституцията и с които на практика правото на защита на хората ще бъде нарушено. Ако на вас ви изглежда сериозен, на мен - не. Задавайте въпросите на хората, които са говорели или са присъствали там", обърна се към журналистите той. 

Той прикани журналистите да попитат министъра на правосъдието, който е присъствал на заседанието, на което са обсъждани подслушванията.

"Това е незаконосъобразно и не може да бъде допуснато в една демократична държава", изрази личното си становище Цацаров, като отбеляза, че злоупотреби има.

Цацаров отбеляза, че има "случаи на своего рода търговия" на адвокати, които са недобросъвестни и блокират усилията на държавната правоохранителна система за сметка на справедливостта и за лична материална изгода. 

Според главния прокурор съдебната реформа трябва да върви като два паралелни пътя. "Единият е този, който е поет сега - промени в Закона за съдебната власт, а другият безусловно е промяна в процесуалните закони", каза Цацаров.

Главният прокурор отбеляза, че функцията на адвоката е много благородна в едно нормално общество, но "не е на борсов посредник", защото иначе ще страда цялото общество.

"Силата на адвоката е в правото. Тя е в съдебната зала, не е в пазаренето - днес ще се предаде, утре - не", каза още Цацаров. Той отбеляза, че разговорите адвокат-клиент са свещени и не са публични.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама