Румяна Бъчварова призна за липса на кадри, които да работят с отворените данни

12:57, 02 юли 15 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова обяви, че в България няма достатъчно хора, които могат да работят с отворени данни. Тя уточни, че тепърва ще започне обучение на такива кадри, тъй като тази тема е изключително важна за модернизирането на страната.

Бъчварова взе участие в конференцията "Данни канят" - отворени данни за прозрачно управление, която се проведе в Министерския съвет, предаде репортер на София Topnovini.bg.

“Отворените данни, резултатите от ползването им и усилията ни за изграждането на електронното управление са най-видимият резултат за модернизирането на държавата. Пътят към промяната е на обществото оттук нататък”, заяви вицепремиерът.

Тя добави, че в началото на проекта по открития достъп до отворени данни са били заложени отворен формат на 119 база данни. До момента 50 вече са отворени, а до края на годината това трябва да стане с всички останали.

От своя страна депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов, който също взе участие в конференцията, обяви, че целта пред правителството е да създаването на електронно управление колкото се може по-бързо. Според него достъпа до открита база данни може да помогне в много сфери, като една от тях е бизнесът.

Началникът на политическия кабинет на Румяна Бъчварова Антон Герунов очерта кои са следващите данни, които ще са общодостъпни за всеки един човек. Тепърва предстои отварянето на база данни от административния регистър, регистъра на обществените поръчки, регистъра на раждаемостта в страната и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама