„Ковачев архитекти“ печели конкурса за новия облик на Борисовата градина (обновена)

13:22, 02 юли 15 25 742 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектът на "Ковачев архитекти" е победителят в конкурса, който определя кой ще прави подробния устройствен план на Борисовата градина, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Общо 7 фирми представиха проекти, а „Ковачев архитекти“ печели с 85 от 100 точки. Наградната стойност е 8 хил.лв. Предстои общинският съвет да вземе окончателното решение за преустройството на парка.

„Категорични сме, че в парка не следва да бъде допуснато ново строителство. Борисовата градина е парк с приоритет в обществения достъп и запазване на културно-историческото му наследство", отбеляза общинският съветник Лорита Радева.

Основните показатели, по които е избиран проектът за "най-знаковата озеленена територия в София", са разпознаването на устройствените проблеми и концептуалното решение за опазване и развитие на парка, отбеляза ландшафтният архитект проф. Пенчо Добрев.

Новият устройствен план няма да допусне ново строителство на територията на Борисовата градина. Препоръките, които са отправени към възложителя включват и разрешаване на проблема с частната собственост, ограничаването на достъпа на автомобили, нови пешеходни връзки, утвърждаване на екологичната значимост на Борисовата градина и подобряване на управлението на парковата територия.

Предвижда се да бъде удължена и веловръзка между отделните части на парка и жилищните зони, както и да се подобри сигурността не само в основната, но и в лесопарковата му част. Цели се и възстановяване на къпалнята „Мария Луиза“, както и на летният театър,и премахване на автокъщата „Капитолия“ за обществено ползване на териториите.

На второ място журито поставя проекта на "Екип Кали" с 70 точки и 6 хил. лева наградна стойност, следван от този на "Сити Арх", който е събрал 45 точки и получава 3 хил. лева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама