Пенсионната реформа мина на първо четене

13:45, 02 юли 15 / Политика 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със 115 гласа “за”, 35 “против” и 19 “въздържали се” предложението на Министерски съвет за промени в Кодекса за социално осигуряване минаха на първо четене в Народното събрание. Депутатите одобриха и поправка, внесена от Реформаторския блок, която позволява на пенсионери, които изпуснали срока за подаване на заявления, все пак да могат да си подадат документите. Отхвърлени бяха пет други проектозакона - на “Атака”, БСП, Велизар Енчев и на “Патриотичния фронт”.

Повече от 4 часа и половина депутатите дебатираха по промените. Проектът на Министерския съвет предвижда плавно увеличаване на стаж и възраст за пенсиониране, като през 2037 г. за масовата трета категория труд мъжете и жените да се пенсионират на 65 години – с 40 години осигурителен стаж за мъжете и 37 години стаж за жените. “Промените в Кодекса за социалното осигуряване целят увеличаване на пенсиите в бъдеще и устойчивост на пенсионната система, за да може пенсионерите да имат адекватен доход”, подчерта в мотивите на внесените промени в пенсионната система вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Той защити пакета от социални мерки, които предвиждат плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране, като хората в масовата трета категория труд да се пенсионират на 65 години за мъжете и жените. Проектът на правителството цели още повишаване на размера на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с два пункта през 2017-а и 2018 година и падане на тавана на пенсиите от първи януари 2019. Предвижда и запазване на тристълбовия пенсионен модел, като се регламентира правото на свободен избор за лицата, родени след 31-ви декември 1959 година, да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или само за пожизнена пенсия в държавно обществено осигуряване, като се предвижда изборът да не е еднократен.

Министър Ивайло Калфин даде заявка с промените пенсиите да се увеличат с 40%. Промените гарантират и освобождаването на 1 млрд. лв. ресурс, който може да бъде ползван за подпомагане на хората с най-ниски пенсии, допълни още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама