“Мадара” да бъде включен в маршрут за културно-исторически туризъм предлага Община Шумен

15:01, 02 юли 15 / Култура 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Историко-археологическият резерват “Мадара” и паметник “Създатели на българската държава” да бъдат включени в маршрута „Столиците и градовете на българските царе и патриарси" ще предложи Община Шумен на Министерството на турзима.

Това стана ясно на заседание на Консултативния съвет по туризъм.

Според членовете на съвета “Мадара” трябва да попадне в този тематичен маршрут защото “е  духовна столица на много български владетели през вековете”. Обобщението на аргументите за включването на “Мадара” в маршрута направи директорът на Регионалния исторически музей Георги Майсторски.

В предложения от министерството маршрут на територията на община Шумен попада само “Шуменска крепост”. В маршрута от историческите забележителности в региона са включени още Велики Преслав и Плиска.

Община Шумен ще предложи на Министерството на турзима към обектите, които са включени в маршрута „Столиците и градовете на българските царе и патриарси" да бъде добавен освен “Мадара” и Мемориал комплекс “Създатели на българската държава”.

Общото мнение на членовете на Консултативния съвет по туризъм бе, че не може обектите просто да се обикалят от туристите, а те трябва да бъдат обвързани с различни атракции, които са характерни и се предлагат в съответния регион.

Маршрутът „Столиците и градовете на българските царе и патриарси", предложен от министерството на туризма, обхваща обекти в Шумен, Русе, Велико Търново, Провадия, Плиска, Велики Преслав, Силистра.

Според членовете на Консултативния съвет към община Шумен трябва да се направят няколко къси варианти, за да може да се обходят обектите във всички тези населени места и по възможност туристите да се задържат там по-дълго, а не просто да минат.

Предложенията на община Шумен ще бъдат оформени и изпратени до Министерството на туризма, където в края на юли те трябва да бъдат обсъдени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама