Отделят под 700 хил. лв. за спешно укрепване на Перник

15:13, 02 юли 15 / Политика 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерство на икономиката незабавно ще започне укрепителни дейности за овладяването на пропадането на една от ликвидираните мини в Перник. Това заяви на извънреден брифинг ресорният министър Божидар Лукарски, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Тези дейности е трябвало да започнат догодина, но предвид стеклите се обстоятелства укрепването започва още сега. От тазгодишния бюджет ще бъдат пренасочени 683 хил.лв за укрепване на опасните мини в ликвидация на територията на Перник.

Лукарски увери, че е обсъдил кризисната ситуация лично с Живка Габрова - ликвидатор на „Мини Перник“ ЕАД, както и с доц. Стефчо Стойнев, преподавател в Минно-геоложкия институт и ръководител на „Проект за техническа ликвидация и отстраняване на вредните последици при прекратяване производствената дейност във въгледобива на Мини Перник ЕАД, в рамките на град Перник”.

В последните дни къщите, които се намират над мината, започнаха да се напукват. Местните жители не скриха страха си, че всеки момент ще останат без домове.

Министър Лукарски посочи, че причината за пропукването не е въгледобивът от вътре, а незаконният такъв, който се случва извън мината.

"Апелираме към законодателния орган да помисли за варианти за криминализиране на провеждането на незаконна въгледобивна дейност. Искаме криминализиране и на незаконния добив на всички подземни богатства", добави Лукарски.

По думите му, проблемът в мината не може да се нарече свлачище, тъй като свличането на земната маса е причинено от копаене на повърхността, което е стигнало толкова дълбоко, че е била пробита земната кора.

 „Погрижили сме към този момент галериите да бъдат обезопасени, но е копано отвън. Контролът не е в компетенциите на министерството, но предвид ежедневната борба на хората там с незаконния добив, ще пренасочим средства и да подсигурим засегнатите", каза още той.

В брифинга се включи и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той обясни, че има информация, която доказвала, че незаконният добив не е причината за свличането на такова голямо количество земна маса. По думите му, това по никакъв начин не означва, че Министерство на енергетиката се опитва да прехвърли отговорността на някой друг.

"Напротив, знаете, че при нас са експертите, които конкретно се занимават с такъв тип казуси. Ние сме ангажирали всички експерти и те работят активно по случая. Нашето желание е в 16.00 часа да осъществим една работна среща с всички министерства, които ще бъдат засегнати, на която ще предложим конкретни текстове за криминализиране на дейността по незаконен добив на подземни богатство", каза той.

Зам.-министър Станков каза още, че една от версиите, по които експертите работят, е че свлачището е причинено от наличието на подземни води в земните недра в района на свлачището.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама