ГЕРБ отхвърли закон, предложен от тях в предходния парламент

15:22, 02 юли 15 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С гласовете на ГЕРБ, ДСП, Реформаторския блок и БДЦ бе отхвърлено предложение на независимия народен представител Велизар Енчев за изменения в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), което в предишното Народно събрание предлагаха именно от ГЕРБ, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Енчев предложи поправки с които да се премахне, по думите му , дискриминация на лица с един и същ принос в осигурителната система, но с различни права за пенсиониране. Това са военнослужещ и лице, което е бивш военен.

Съгласно действащия социално-осигурителен кодекс лица, съкратени от военна служба, ако 2/3 от трудовия им стаж е преминал в армията съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, нямат право да се пенсионират като всички останали военни.

Енчев изчете от трибуната на парламента стенограмите от заседание в 42-то Народно събрание, в което народните представители от ПГ на ГЕРБ предлагат и защитава абсолютно същото предложение като това, което отхвърлиха днес.

Промените бяха подкрепени от опозицията в лицето на БСП и Атака, както и на бившата парламентарна група на Енчев – тази на Патриотичния фронт.

„Всичко беше в ръцете на партия ГЕРБ. Вероятно те бяха силно подразнени от стенограмата, която прочетох при представянето на проекта“, обясни Енчев пред София Topnovini.bg. Партията на Бойко Борисов внася същия законопроект по предложение на военни патриотични организации, които са обединени от диксриминирани от сега действащия закон офицери и сержанти от запаса .

„Затова гласуваха напук, но не прецениха, че това засяга интересите на няколко хиляди души, попадащи под ударите на тази дискриминиционна секира“, поясни независимият депутат.

Според Велизар Енчев това още веднъж показва лицемерието на тази партия. Като опозиция говори и гласува едно, а като управляваща прави точно обратното.

Един от заместниците на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин е уверил Енчев, че във приетите днес промени в КСО, внесени от Министерски съвет, ще бъдат включени и някои от неговите предложения. Те ще се отнасят не само за военните, а и за учители, преподаватели и лекари. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама