Пловдивски археолози обследват некропол на връх Драгойна

15:27, 02 юли 15 / Култура 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивски археолози за първи път ще обследват некропола при тракийската крепост на връх Драгойна край Първомай. Това съобщи специално за Пловдив Topnovini.bg археоложката Елена Божинова.

Както вече Topnovini.bg съобщи, с решение на Министерския съвет Регионалният археологически музей получи правото да проучва находките край Драгойново за срок от 3 години.

Същинската работа на връх Драгойна ще започне на 15 август 2015 г., когато 10 археолози и 10 работници за първи път ще започнат обследването на некропола - гробището на този селищен център в Тракия, който е открит преди 3 години.

Елена Божинова е ръководила редовно археологически разкопки край Драгойна повече от 10 години. Сега тя отново сформира екип, в който дясната й ръка и зам.-ръководител на обследването ще е археоложката Велина Жаконова.

Тракийската крепост на върха е една от най-големите тракийски крепости, известни до момента. Разположена е върху цялата площ на Голяма и Малка Драгойна, свързани чрез седловина с малко възвишение върху нея.

Макар и да не е много висок - 813 м, върхът се извисява над Тракийската низина и има изключителна стратегическа позиция с поглед върху територия с диаметър над 100 км - до Пловдив на запад, зад Хасково на изток, Чирпан на север и Родопите на юг.

"Върхът е видим в целия този район и впечатлява всеки, който преминава оттук", казва пловдивската археоложка.

Големият  тракийски център е бил обитаван от 16-и до 3-ти век преди Христа. От ранните периоди на тракийската история той е най-интересният и представлява една значима крепост, която безспорно ни свърза с големите цивилизации – Гърция и Анатолия.

Пловдивските археолози търсят доброволци за предстоящите разкопки на връх Драгойна.  Повече информация желаещите могат да намерят на място в сградата на Регионалния археологически музей в Пловдив на пл. "Съединение" № 1 или на посочените телефони за контакт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама