Здравното министерство дава над 270 хил.лв. за обучение по непопулярни специалности

15:41, 02 юли 15 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на здравеопазването ще плати 274 460 лв. за таксите за  обучение на 221 специализанти по дефицитни специалности, като Анестезиология и интензивно лечение, Обща и клинична патология, Педиатрия, Спешна медицина, Инфекциозни болести и Неонатология, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Парите се отпускат считано от 1 юни 2015 г. до завършване на обучението.

От министерството напомнят, че Петър Москов се е ангажиралза подобна мярка на среща с млади лекари още през май. Целта е да се създадат стимули за тези специализанти да завършат своето обучение по посочените специалности с очертаващ се недостиг на специалисти.

Решението е мотивирано с изводите от ежегодния анализ на министерството на броя и възрастовата структура на специалистите в страната, упражняващи придобитата специалност, на броя на специализантите към момента по съответната специалност и на установените потребности в страната от специалисти, въз основа на което министърът на здравеопазването утвърждава местата за специализанти, финансирани от държавата.

Анализът установи, че при посочените по-горе специалности се наблюдават неблагоприятни тенденции – като цяло при тях се очертава траен недостиг на специалисти, в случай че не се предприемат мерки за стимулиране обучението по тези специалности.

Отчита се недостатъчен брой специализанти съпоставен с потребностите от специалисти по същата специалност. Повечето от тях се очертават като неатрактивни поради малкия брой лекари, избрали да специализират по тях; при някои се проявява тенденция за по-изразено застаряване на специалистите в страната. Тези специалности обаче са от изключително важно значение за оптималното функциониране на здравната система, допълват от министерството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама