Международни инвеститори с претенции към България заради КТБ

15:56, 02 юли 15 25 722 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Банковата криза в България, която създаде политическа нестабилност в най-бедната страна в Европейския съюз, все още не е стихнала, пишат в своя статия в „Уолстрийт джърнал“ Лорънс Флечър и Георги Кънчев.

Сега група международни инвеститори искат парите си обратно. Сред тях са американски инвестиционен фонд и инвестиционен фонд, базиран в Лондон, както и български пенсионен фонд, пише изданието, позовавайки се на документи, с които разполага. "Уолстрийт джърнал" обаче не уточнява името на фонда, нито сумата, която той е държал в КТБ. Група инвеститори са предявили иск за възстановяването на общо 172 млн. долара, които са били в КТБ. 

Четвъртата по големина банка у нас бе поставена под специален надзор на 20 юни 2014 г. заради риск от неплатежоспособност и повече не отвори. Крахът бе предшестван от акция на прокуратурата в офисите на мажоритарния собственик Цветан Василев и серия публикации срещу банката. Сега Василев е в Сърбия, в очакване на решението на съда по искането на България за екстрадирането му в страната, където той вече е обвиняем.

Банковата паника, която по-късно се разпространи върху друг кредитор, през юни миналата година предизвика най-лошата банкова криза в България от близо две десетилетия и допринесе за падането на правителството, пише още "Уолстрийт джърнал".

Миналата седмица, управителят на Българската народна банка (БНБ) обяви, че има намерение да се оттегли от поста си три месеца преди края на своя мандат. БНБ е критикувана, че не се е справила с банковата криза, но финансовата институция отрича това.

Г-н Василев също отрича обвиненията. Той посочва, че виновен за фалита на банката е заговор, замислен и реализиран от неговите бизнес съперници, се казва в статията.

Групата инвеститори са предявили иск към администрацията на банката в края на миналия месец, след като не е платено дължимото им за облигациите, които те притежават.

"В момента се проверяват всички възможности, от подаване на искове на местно ниво в процеса на несъстоятелност и предявяване на искове срещу България в международните трибунали, до разследване на пренасочване на активи КТБ от ключови фигури в правителството", казва Даниел Фрайфийлд, управител на базирания във Вашингтон „Callaway Capital Management“ фонд, един от тези, подали иска.

Сред международните инвеститори в групата, предявила иск, са базираният във Великобритания инвестиционен фонд "Rhodium Capital", "U.S. and European asset managers" и български пенсионен фонд, съобщава източникът на изданието.

От 2000г. насам, Василев е превърнал КТБ във финансов гигант, с интереси във всичко - от медиите до енергетиката и тютюневата индустрии. Банката дължи светкавичното си развитие на тесни връзки на г-н Василев с управляващите – давал и кредити на елита в страната. Много министерства и държавни фирми държат големи депозити в банката му, твърдят авторите на статията.

Пред „Уолстрийт джърнал“ от министерството на финансите са отказали всякакъв коментар, с аргумента, че не са били уведомени за подадения иск.

През ноември група собственици на облигации разпространиха писмо адресирано „до правителството и народа на България“, в което казват, че фалитът на банката ще е далеч по-скъп от спасителен заем. Тогава те оцениха нетните разходи за ликвидирането на КТБ на 6 милиарда лева или около 3,4 милиарда долара в сравнение с 300 млн. лева, за да бъде спасена. Те заявиха, че банката "струва повече жива, отколкото мъртва", коментира още "Уолстрийт джърнал".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама