Наши МиГ-29 летят с двигатели под наем

16:57, 02 юли 15 / Политика 25 696 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въздушното ни пространство ще бъде охранявано от български МиГ-29 с двигатели под наем от Полша, стана ясно от думите на министъра на отбраната Николай Ненчев. На този етап Варшава ще ни дадат два или четири двигателя, които вече са отремонтирани. В средата на следващата седмица пък ще стане ясно колко ще ни струва ремонта.

Министър Ненчев заяви, че се надява до края на месеца да бъде финализиран договора с Полша, като най-вероятно ще бъдат ремонтирани 12 двигателя. "Имам уверението на премиера, че ще бъдат намерени средства. Тази тема е затворена", отсече той. Остава неясно обаче как ще решим проблема с ракетите на МиГ-29, чийто срок за експлоатация вече е изтекъл.

Във връзка с чуждата военна техника, която ще бъде разположена на територията на страната, Ненчев посочи, че окончателния брой и вид техника, както и броя учения, ще станат ясни до 1 октомври, когато се изготвя графика за следващата година. Най-вероятно става въпрос за 14 танка, каза министърът на отбраната.

Ненчев припомни на прокуратурата, че не е твърдял, че именно тя е повдигнала обвинения на втори офицер от Българската армия. "Има обвинения, но те са в друга служба. Много е опасно за армията това. Има подобна проверка. Ако бъде започнато разследване, то това означава, че веднага трябва да му бъде отнет допуска. Изключително съм обезпокоен от това, разберете. Ако веднъж е освободен от армията, няма как да го върна", заяви министърът. В отговор на въпрос дали става въпрос за анонимен сигнал, Ненчев заяви: "Не точно".

Днес Комисията по отбрана прие на първо четене поправките, внесени от министъра на отбраната Ангел Найденов, с които се премахва възможността при досъдебно производство да бъде отнеман допуска до класифицирана информация на военнослужещите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама