Новата Борисова градина - без конна база, без строителство, но с подземни гаражи

17:19, 02 юли 15 25 707 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спечелилият обществения конкурс за устройствен план на Борисовата градина „Ковачев архитекти“ ЕООД ще премести конната база, въпреки настояването на неправителствените организации, които се обявиха срещу премахването й от там. Това заяви за София Topnovini.bg директорът на фирмата проф. арх. Атанас Ковачев. По-рано днес Столичната община обяви, че именно тази фирма печели обществената поръчка.

„Изместваме конната база, смятайки че територията на парка принадлежи на милионна София“, каза архитектът.

Там няма да има конна база по идеите на проектантите. Територията става парк с алеи, площадки и пейки, цветя, храсти, поляни, допълни Ковачев.

„Отнасям се с голямо уважение към животните и към хората, които ги защитават, но смятам, че сегашният терен на конната база, като местоположение, е неподходящ“, каза той, като подчерта, че базата не се закрива, а се премества в „далеч по-подходяща територия“.

Тя ще бъде във все още строящи се сгради близо до бул. „Цариградско шосе“, където е Ловният парк. Тези сгради са общинска собственост, допълни Ковачев. Има и възможност за изграждането на конни маршрути за езда на тази по-голяма площ.

Ковачев добави, че тази част, в която се намира днес конната база запушва паркоустройствената ос, която започва от метростанцията стадион „Васил Левски“ и продължава до Розариума.

„Тази територия е много важна, тя е успоредна на бул. „Драган Цанков“. Тук предлагаме алеи, места за сядане. Тя започва близко до терена на бившия стадион „Юнак“. В този терен не предлагаме строителство на сгради и съоръжения, нито подземни паркове“, допълни той. Цели се от там да започне паркоустройствена ос, която да оживи парка.

„Ако за моето поколение беше емблематично да си уреждаме срещи на Попа, искам утрешните млади хора на София да си правят среща в този парк, около Розариума“, сподели какво очаква в бъдеще ландшафтният архитект.

„Ковачев архитекти“ се отнася „много внимателно и щадящо към парка“, коментира самият управител на фирмата. В техния план не се предлага никакво строителство в Борисовата градина.

„Има малки изключения за някои подземни паркове, разположени по периферията на парка. Искам да подчертая, че тези паркинги са под невегетативни площи, тоест които нямат отгоре озеленяване. Ние не искаме да унищожаваме дървета и растителност. Без паркоместа обаче не може. Един голям парк, за да живее, трябва да бъде достъпен от няколко места, което се вижда от нашия проект. Предлагаме подземни гаражи, но в парка не предлагаме строителство“, каза архитектът.

Другият важен проблем, по който „Ковачев архитекти“ сериозно работи са част от терените, които са частна собственост, да върнат своя публичен характер, „защото всички няма да може“, допълни участникът в проекта.

Относно проекта, проф. Атанас Ковачев отбеляза, че още не е възложен общия устройствен план на фирмата, а реалистично новият устройствен план може да се изработи до началото на 2016 г., като подлежи на широко обществено обсъждане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама