Кметът на Асеновград подкрепи протеста на Лясково, Яврово и Добралък

17:35, 02 юли 15 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът Емил Караиванов напълно подкрепя днешния протест на хората от селата Лясково, Яврово и Добралък, съобщиха от Община Асеновград. Припомняме, че протестиращите блокираха пътя Асеновград-Смолян от 11 до 11.30 ч. до разклона за Асеновата крепост.

Караиванов, който също бе на мястото, заяви, че свлачището до Асеновата крепост и затварянето на пътя е огромен проблем за жителите на трите планински села и той трябва да бъде решен възможно по-бързо.

Предприети са временни мерки за осигуряване проходимостта на пътя, припомнят от Община Асеновград. Обявено е бедствено положение за Лясково и Асеновата крепост. Изпратена е информация за опасното състояние на пътя и искане за финансиране до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет и до областния управител на Пловдив за становище и целесъобразност.

На 28 април бе предоставен и изготвен работен проект за укрепителни мерки с издадено разрешение за строеж. През месец май бе изготвена документация относно откриването на процедура на договаряне без обявление, като материалите са изпратени до Агенцията по обществени поръчки (АОП) за становище за осъществен предварителен контрол. От Агенцията са категорични, че изборът на процедурата е законосъобразен.

Със заповед на кмета Емил Караиванов на 22 май бе удължен срокът за бедствено положение на същата територия. Към момента има подписани договори за инженеринг и договор за независим строителен надзор. Междувременно е изпратена информация до МРРБ и "Геозащита" ЕООД-Перник, за нерегистрираните свлачища на територията на Асеновградската община. Огледът е извършен и се очаква становище, свързано със задължителната по закон регистрация на свлачища и с процедурата по съгласуване на инвестиционния проект с МРРБ.

Община Асеновград е в пълна готовност да започне изпълнението на предвидените укрепителни и възстановителни мерки по пътя Асеновград-Лясково-Яврово-Добралък, в случай че бъде осигуреното финансиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама